Härligt grovt bröd - mjölkfritt!

Då var det dags igen efter helger och snuva.
 
Här kommer ett recept på ett grovt bröd. Det är många ingredienser men det är väl värt att investera i dem. De räcker ett tag och det enda man behöver köpa till är yoghurt eller fil. Det går bra med både mjölkbaserad och mjölkfri yoghurt eller fil. Här använder jag en havrebaserad variant.
Tänk på att tiden i ugnen varierar från ugn till ugn. I vår nuvarande ugn är bröden klara efter drygt en timme. Kolla alltid efter att timmen är slagen med provsticka. Är bröden inte klara - lägg bakplåtspapper över och grädda klart.
Bröden går jättebra att frysa in!
 
 
Till 2 bröd behöver du:
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
1,5 dl vetekli
1,5 dl vetegroddar
2,5 dl rågkross
2 tsk salt
4 tsk bikarbonat
2 dl sirap
1 liter havregurt, eller annan variant. Jag använder Oatlys som finns i litersförpackning.
 
Blanda alla ingredienserna och häll i smorda formar.
Gräddas i 175-200 grader i 1 timme - lägg därefter på bakplåtspapper och grädda max 30 minuter till.
 
 
Visa fler inlägg