Kanelbullar

Läste att det idag är kladdkakans dag - och då passar jag på att baka kanelbullar...
Det mesta gick alldeles galet idag men slutprodukten blev nog ganska bra trots allt.
 
I vanliga fall har jag vanlig jäst för osötade degar men fick vackert testa den sötade idag. Det blev helt ok.
Formarna var slut så det blev lite större bullar som fick bakas direkt på plåten, givetvis med bakplåtspapper.
När jag sedan skulle strö över pärlsocker upptäckte jag till min förvåning att någon sådan inte fanns. Jag hackade lite pumpafrön istället eftersom sonen även är nötallergiker, och det blev faktiskt riktigt bra.
Bullarna bakas med kall degvätska och jäses endast en gång på plåten, kanonsnabbt och lätt!
 
 
Till 24 små bullar i form eller som här 14 stora behöver du;
 
ca 7,5 dl vetemjöl
100 g margarin (mjölkfritt)
40 g jäst
2,5 dl havredryck
0,5 dl strösocker
 
Kanel, socker och margarin till fyllningen. Jag brukar höfta fyllningen.
Pärlsocker eller pumpafrön till garnering.
 
Häll ca 5 dl av mjölet i en bunke.
Finfördela margarinet i mjölet med fingertopparna.
 
Lös jästen i lite av den kalla havredrycken och häll i mjölblandningen. Tillsätt resten av havredrycken och sockret.
 
Blanda i mera mjöl och arbeta snabbt ihop degen.
 
Kavla ut degen. Jag brukar dela den i två delar om jag ska baka små bullar men tar hela när det ska bli stora som idag.
Bred på margarin, strö över socker och kanel.
Rulla ihop degen. Skär rullen i så stora bullar som önskas.
Lägg bullarna på plåt eller i formar, låt dem jäsa under duk ca 1 - 1,5 tim.
 
Pensla med vatten, strö över garneringen.
Grädda i ugn: 7 - 9 min i 250 grader om det är små bullar. Stora bullar kräver några minuter mer men i 225 grader. Håll koll på ugnen - det går snabbt!
 
 
 
 
#1 - - M:

Bullar är det godaste som finns:)